Wilco Berends

Koken op sterrenniveau is topsport en dat weet Wilco Berends maar al te goed. Sinds 2000 kookt hij al een Michelinster. In zijn restaurant De Nederlanden (*) komen alle disciplines op een perfecte manier samen. De eerlijke ingrediënten, de bereiding en cuisson ervan, de bepalende sauzen erbij, de uitdagende opmaak van de borden en uiteraard het contact met de gasten aan tafel. Zo zorgt Wilco voor een unieke ervaring waar iedereen zich prettig bij voelt.

Wilco’s jeugd

Wilco is geboren op 16 april 1972 in Barsingerhorn, Noord-Holland. Zijn moeder zorgde elke avond voor klassieke Hollandse kost op tafel, gebruik makend van de ingrediënten van dat seizoen. Zijn culinaire opvoeding is nog steeds sterk te zien in zijn huidige kookstijl, waarbij eerlijke, lokale gerechten de hoofdrol spelen. Ook haalt hij, waar mogelijk, zijn ingrediënten bij Noord-Hollandse producenten. Dankzij deze mooie ingrediënten kan Wilco zijn creativiteit de vrije loop laten en nieuwe en verrassende smaakcombinaties samenstellen, die ook het visuele aspect weten te prikkelen.

De eerste professionele culinaire stappen

Al snel wist Wilco dat hij geknipt zou zijn voor de culinaire wereld, maar vooral wilde hij op het hoogst haalbare niveau kunnen koken. Daarom heeft hij ervoor gekozen om ambitieuze stages en leertrajecten aan te nemen, zoals bij Merlet (*), de Hoefslag (*), Scholteshof (**) en L’escargot (*) in Londen, bekend van Marco Pierre White, de leermeester van Gordon Ramsay. Dankzij deze ervaringen en de vele reizen die hij heeft gemaakt, heeft Wilco zich ontwikkeld tot een creatieve chef met vele mondiale invloeden.

Wilco zet De Nederlanden op de kaart

In 2006 startte Wilco bij De Nederlanden (*), op dat moment nog in loondienst. Toen hij in 2012 de mogelijkheid kreeg om volledig eigenaar te worden van dit restaurant, twijfelde hij geen moment. Zo werd het voor hem mogelijk om zijn volledige culinaire creativiteit te ontplooien en de gasten zich welkom te laten voelen op de manier die hij voor ogen had: op een warme manier met veel aandacht voor iedere gast. Ook is het voor Wilco belangrijk om zijn Noord-Hollandse achtergrond volledig te omarmen en gebruik te maken van deze regionale seizoensproducten. Hoewel de ingrediënten lokaal zijn met een eerlijke oorsprong, kunnen de smaakcombinaties erg werelds aandoen.

Wilco’s signature dishes

Zoals het een echte sterrenchef en Patron Cuisinier betaamt, heeft hij enkele geperfectioneerde signature dishes op de kaart staan. Denk hierbij aan de oesterproeverij, waar hij zelf de beste oesters voor selecteert. Ook de prachtige Noordzeekrab wordt op een unieke en uitgebalanceerde manier bereid, zodat alle smaken perfect tot hun recht komen. Daarnaast laat Wilco graag zijn ambacht voor zich spreken bij zijn drie bereidingen van langoustine. Als afsluiter is de soufflé een prachtige keuze omdat Wilco deze zelf uitserveert en zijn werkwijze met passie toelicht.

Wilco is er trots op, één van de leden van Les Patrons Cuisiniers te zijn. Een bijzonder gezelschap van meer dan 20 chef’s die ook eigenaar zijn van het restaurant les patrons cuisiniers.

De Nederlanden als beleving

Naast de culinaire beleving, heeft De Nederlanden ook 11 prachtig ingerichte hotelkamers en een suite, waardoor een avondje uit ineens een weekendje weg wordt. Wilco’s vrouw Caroline heeft zich ontfermd over de inrichting van de kamers en treedt op als gastvrouw binnen De Nederlanden.

Zo weten zij samen een unieke ervaring neer te zetten in het mooie Vreeland.